lördag 28 februari 2009

Hur ska man kunna göra alla nöjda?

Saga är en riktig liten matkritiker och har alltid något att klaga på vad gäller maten. Hon gillar inte köttbullar eller korv som "alla" barn äter utan ska bara ha pasta om det serveras. Nu har vi varit ganska bekväma och köpt typ mamma scans och de är ju i ärlighetens namn inte så roliga så jag kan förstå henne lite :-)

Idag skulle jag göra mig till lite och rulla och steka egna köttbullar för att se om de skulle falla damen i smaken och hon älskade dem! Hon åt och åt!
Inget kan ju dock gå helt bra, alltså sitter Julia bredvid och petar i köttbullarna "De smakar inte som de ska..." De smakar visst som de ska, de smakar bara inte som vanligt! Så... Ska man behöva ge två olika sorters köttbullar från och med nu för att alla ska vara nöjda?

 
VS 


Jag vet ju vilka jag väljer!

fredag 27 februari 2009

Dela eller inte dela, det är frågan...

Ja, nu har vi fått lite att fundera över...

På utvecklingssamtalet på tjejernas förskola igår fick jag höra att Saga och Julia verkar ha blivit mer beroende av varandra än tidigare. Vi har inte fått några indikationer på att det varit så tidigare, men nu har pedagogerna på avdelningen reagerat över att Julia ofta väntar på att höra vad Saga ska leka med innan hon själv gör sitt val. Ibland är det tvärtom Saga som går efter vad Julia vill göra, men det är oftast Julia som är lite "försiktig" av sig och kommer lite i skymundan eller vad man ska säga. Julia är också oftast den som får ge sig när de är oense om något.

De vill att vi ska fundera över om vi kan tänka oss att dela på dem till höstterminen. Då kommer alla -05:or som numera går i samma grupp att delas i två grupper. Det kommer alltså inte bli så att en av dem rycks upp ur nuvarande grupp för att hamna med helt nya barn, hade det varit så hade jag vägrat! Nu känner jag mig ganska positiv till en delning, jag tror det skulle vara bra för dem. Att de får en chans att utveckas till sin egen individ med egna "fröknar" och kompisar.

Delar vi på dem kommer de att äta och ha fri lek på sin egen avdelning, men ha promenader, utevistelse och andra aktiviteter tillsammans, så de kommer ju ha chans att träffas och leka under dagen.

Jaja, det tål att tänkas på!

De fick en del beröm av fröken B på samtalet också :-)
Hon tycker att de är så positiva och entusiastiska jämt och är med på alla aktiviteter de ska göra. De älskar samlingarna och att sjunga och ha skapande. De lär sig sånger snabbt och pratar jättebra. Jag fick se ett par riktigt härliga teckningar de ritat nyligen. Saga hade ritat en "grävskopa med krullhår" och Julia "mamma när hon ligger ner på sidan" :-)

Sen har de ju märkt av Sagas humör, hon kan bli riktigt arg! Det har visst hänt att hon har fått gå ut från samlingar när hon blivit förbannad för att inte ha fått göra något först. Sen kan hon bli riktigt elak och säga saker som att "du är ful" eller "du är äcklig" till barn och även personalen.(en vikarie) De hade visst till och med haft kontakt med sin specialpedagog för att få tips på hur de ska hantera det... Detta blir man ju ledsen av att höra, men jag är ju inte förvånad eftersom hon blir helt blockerad och okontaktbar när hon blir sådär arg! Det är svårt att hantera, men oftast är det bara att vänta ut henne för efteråt blir hon väldigt ledsen och slutkörd... Som tur är så är det inte så ofta det går så långt!

Nej, detta blev långt... Nu måste jag gå ut en liten kissrunda med Smilla, sen krypa ner i sängen. Saga lär väl väcka mig tidigt imorgon, min morgonpigga unge!

söndag 22 februari 2009

Något på M

Hittade denna i Lindas blogg och hänger på och svarar jag med :-D

Regler: Det här är svårare än du tror! Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord eller ljug! Om personen som taggade dig har ett namn som börjar med samma bokstav som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar (utom på fråga 1 förstås)! Lycka till!

1. Vad heter du? Marie
2. Ett ord på fyra bokstäver: Mysa
3. Flicknamn: Matilda
4. Pojknamn: Melker
5. Yrke: Modell
6. Färg: Mörkrosa
7. Klädesplagg: Mössa
8. Mat: Makaronilåda
9. Sak i badrummet: Miljoner badleksaker ;-)
10. Plats/stad: Moskva
11. En orsak att vara sen: Maskande ungar
12. Något man skriker: Men vad håller ni på med!?!?!?
13. Film: Matrix
14. Något man dricker: Mineralvatten
15. Band: Mando Diao
16. Djur: Myskoxe
17. Gatunamn: Morkullegatan (där bodde vi innan)
18. Bil: Mercedes
19. Sång: Min hatt den har tre kanter
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Melodifestival

torsdag 19 februari 2009

Jag erkände =)

Igår stack jag in på Lindex efter jobbet och köpte varsitt glittrigt diadem åt tjejerna, ett rosa åt Julia och ett lila åt Saga. De packades in i varsin kartong och ner i påsen.
Väl hemma gick jag och hämtade barnen hos farmor och berättade som det var för Julia. Måste faktiskt få skylla lite på vår väldigt fina almanacka med en massa internationella helgdagar i, men inga namnsdagar! Inte ens veckonummer är det i den, dem har jag fått skriva in själv =)

Julia blev glad för sitt paket och var inte så ledsen för att vi glömt hennes dag. Hade nog varit värre om jag inte köpt någon present åt henne ;-)

Nu är det bara Saga som går och väntar på att det ska bli Mars så vi kan fira hennes dag också!

onsdag 18 februari 2009

ÅNEJ!

Vi har glömt en stor bemärkelsedag i vår familj!

Julia hade namnsdag i måndags, och det hade vi inte en tanke på! Eftersom barnen delar födelsedag, så har vi valt att fira namnsdagarna med ett litet paket så att de får känna på att ha en dag som är deras "egna" men i år glömde vi bort det totalt!!!

Jaha, då finns det två alternativ:

1. Mörka, låtsas som om det är idag hon har namnsdag och ge henne litet paket ikväll.
2. Erkänna att vi glömt hennes namnsdag men att hon firas idag istället och ge henne litet paket ikväll.

Tredje alternativet, att låtsas som inget, är väl inget alternativ egentligen eftersom vi då måste strunta i Sagas namnsdag också och då faller ju hela idén så att säga...

Nej, den här mamman får ta sig i kragen och gå och inhandla liten present innan bussen går hemåt efter jobbet i eftermiddag!

söndag 15 februari 2009

Härlig söndag!


Några grader kallt och strålande sol gav en härlig dag vid barnarpssjön med mamma och pappa. Riktigt härligt, kommer kanske mer bilder senare!

lördag 14 februari 2009

Tjejernas första barnkalas


Idag var det äntligen dags för tjejernas allra första kalas när Filippa fyllde 4 år. Hela morgonen väntade de på att vi skulle åka. Nu är vi äntligen här och de leker russinleken för fulla muggar!

torsdag 12 februari 2009

Det är jobbigt


Att vara med mamma på jobbet...

onsdag 11 februari 2009

Nu glömde jag ju...

att utmana vidare! Jaja, den som känner sig manad och har en stund över får väl ta den!

Utmanad!

Nu har jag fått en kul utmaning av Åsa, ska försöka fylla i den ordentligt =)

Vad heter ni? Marie och Hasse

Hur träffades ni? Jadu... Jag gick bf i ettan och han gick i trean på elprogrammet. Jag och gänget spanade väl på alla elkillarna ;-), men vi fick inte ihop det förrän på skolavslutningen när han tog studenten.

Är ni förlovade? Japp, sedan drygt 11år

Bor ni ihop? Jo ;-)

Har ni barn? Ja, två busiga fyraåriga tjejer

Har båda körkort? Ja.

Isåfall, vem kör bäst? Hasse! Han kör väl ungefär 99% av gångerna vi åker tillsammans, jag kör väldigt sällan.

Kommer du ihåg er första kyss? Ja, det gör jag nog...

Vem sa "Jag älskar dig" först? Det var jag. Han sa då att han också tänkt säga det ett tag, men inte riktigt kommit sig för :-)

Vem är äldst? Hasse är 2 år äldre än mig

Vilka stjärntecken är ni? Han är vattuman och jag tvilling

Vem fyller först på året? Han

Vem är längst? Hasse är nog 2dm längre än mig

Vem sjunger bäst? Well... Hasse sjunger mycket oftare spontant än jag om jag säger så ;-)

Håller ni i handen på stan? Ganska sällan faktiskt, beror väl mest på att vi oftast har små barnhänder att hålla i...

Kände ni varann innan ni blev ihop? Nej, bara till utseendet genom skolan

Blev du kär i första ögonkastet? Nej, inte direkt. Det växte fram!

Har ni någon speciell låt? Ingen särskild låt, men tidiga scooterlåtar tar mig tillbaka till sommaren -96 :-)

Har ni några "frikort"? Nej

Har ni varit utomlands tillammans? Ja, 2ggr till kanarieöarna men det var länge sedan nu... Sen åker vi ju över till Narvik i Norge varge sommar, räknas det?

Vilket är ert bästa minne? Det måste väl vara när barnen kom till oss på nyårsdagen -05

Vad gör ni en vanlig vardagskväll? Hasse ligger i soffan och tittar på tv:n och jag växlar mellan att knappra på laptopen och ligga i andra änden av soffan :-)

Ger ni alltid varandra en puss när ni ses? Nej, inte tillräckligt ofta. Måste bättra på det!

Bodde ni långt ifrån varandra när ni träffades första gången? Runt 3mil

Blir du lätt svartsjuk? Nej, inte särskilt. 

Brukar ni bråka? Visst händer det när man har barn och hus med tillhörande renoveringar och grejer...

Ringer eller SMS:ar ni mest? Jag SMS:ar jånga SMS och får ett "OK" eller "JA" tillbaka... ;-)

Vilken är hans/hennes finaste kroppsdel? Överkroppen! ;-)

Brukar nån av er prata i sömnen? Nej, inte så ofta tyvärr. Det är ju kul!

Terapiarbete


Idag är det lugnt på jobbet, märks det?

måndag 9 februari 2009

Nu kommer bildbevisen!

Jag har censurerat bakgrunden lite eftersom jag inte kan lägga ut barnen på min förskola på bild hur som helst. Men det viktigaste syns ju! =)







Godmorgon!

Idag ska vi försöka ta oss iväg till jobb och förskola. Barnen är fortfarande lite snoriga och förkylda, men ingen feber sedan i lördags och ingen krupphosta så det ska nog gå bra!

Ha en bra dag!

söndag 8 februari 2009

Ut i backen!


Idag hoppar vi över dansskolan eftersom Saga haft feber några dagar och Julia hade krupp i natt. Eftersom vi ändå ville hitta på något så åkte vi till pulkabacken en stund vilket var väldigt uppskattat:) Se upp i backen!!!

lördag 7 februari 2009

Sömnvanor...

Ett av ledorden när man har tvillingar är synka. Maten ska synkas, men framförallt sömnen ska synkas. Ända sedan tjejerna var bebisar har vi kämpat för att få vardagen att fungera med maten och sömnen. Maten är ju ganska lätt att ge samtidigt även om man såklart inte kan tvinga dem att äta lika mycket! ;-) Sömnen däremot... För att en dag inte skulle bli helt uppochner så var det livsviktigt att sömnen var synkad! Det fnns ju situationer som kunde få en att bryta ihop totalt... Som när man i en halvtimme försökt söva dem och den ena somnar medans den andra fortsätter skrika. Mer och mer upprörd försöker man få den andra att somna och när det äntligen sker vaknar den första... Och sen är den dagen kaputt vad gäller vila för mamman!

Faktiskt så måste jag säga att vi varit ganska bortskämda med att det ändå har funkat. Kanske har jag selektivt minne, men det kanske är bra ibland!
Iallafall de senaste 2,5-3 åren har barnen somnat någon gång mellan sju och halv åtta vardag som helg och med andra ord vaknat ganska samtidigt på morgonen också.

Men nu... Nu när de blivit lite större har de fått vara uppe längre fredag- och lördagkvällar. De gillar att sitta i soffan invirade i fleecefiltar och mysa medan vi tittat på Let´s dance och Körslaget, numera melodifestivalen =)
Men nu märks verkligen skillnaderna! Saga slocknar i soffan mellan åtta och halv nio medan Julia lätt håller sig vaken tills det är slut. Just nu skuttar hon in genom dörren och babblar och pratar, hon och Hasse har tittat på melodifestivalen hos farmor och farfar. Saga slocknade 20.15 bredvid mig i soffan. Hon har ju varit sjuk och är fortfarande inte riktigt pigg så vi gick hem tidigare för att mysa lite
Resultatet blir ju att Saga vaknar tidigt på morgonen och ropar: "Maaaammmaaaa, är det morgon nu?" medan Julia gärna sover till 8.30. Sovmorgonen kan man alltså glömma fast vi är så smarta och låter barnen vara vakna länge!

Så mycket för att synka barnen! ;-)

fredag 6 februari 2009

Ute och leker lite


Ja, även om man är sjuk så behöver man ju lite frisk luft ibland! Faktiskt så är hon ganska pigg idag, men det känns ändå som ett rätt beslut att vara hemma idag också eftersom hon hostar rätt illa till och från!

torsdag 5 februari 2009

Fotoutmaning!

Jag har fått en utmaning av Linda!

Här är reglerna:
- Gå in i mappen mina bilder.
- Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden i den mappen.
- Visa bilden på bloggen och skriv något om den.
- Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.
- Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.


Saga och Julia tittar på Gällivare från ovan. (Dundret)

Hmmm, nu ska vi se vilka vi kan utmana på detta...

En dag på jobbet blev det denna vecka...

I måndags hade jag och tjejerna en heldag tillsammans eftersom de hade planeringsdag på deras förskola.
I tisdags var jag på jobbet och hade ju räknat med att jobba resten av veckan. Så blev nu inte fallet eftersom Saga hostade och snörvlade hela natten så igår var vi hemma och kurerade henne. Hon verkade inte så sjuk, utan lekte, busade och åt som vanligt så jag ringde jobbet och barnens förskola och sa att vi kommer som vanligt på torsdag. Sen på kvällen snorade hon mer igen och inatt fick hon feber, så nu är vi hemma resten av veckan.

Just nu frågar de var tredje minut ungefär om isglassarna är klara snart.

(Vi gjorde lite improviserade isglassar av vanlig saft i shotsglas. Problemet är ju att det tar lite tid för dem att frysa till...)

tisdag 3 februari 2009

Jag har hållit i en orm idag!

Vi jobbar med "Fem myror är fler än fyra elefanter" som tema på mitt jobb nu. Detta har vi gjort sedan vi började i augusti och nu har vi kommit till O och alltså gått igenom ungefär halva alfabetet. För varje bokstav har vi en grupp om tre barn som gör en särskild aktivitet och när tre barn jobbade med O kom de snabbt in på ormar. De gjorde en orm av hushållspappersrullar som de målade med ett snyggt zick-zack-mönster. Sedan ville de också ta reda på lite mer om ormar så de letade fakta på internet och gjorde en liten bok som vi kan bläddra i.

I slutet av veckan kom en av tjejernas mamma och frågade om vi ville att hennes man skulle komma dit med en av deras ormar och vi sa naturligtvis ja!
Han var jätteglad att få komma dit och visa upp sin hobby och barnen tyckte det var sååå spännande! Ormen han hade med sig var en kungssnok som var drygt en halvmeter lång. Vilken känsla att hålla den!
Veckan efter sportlovet ska han komma med sin boa som är 170cm lång. Snacka om spännande!

Bildbevis på att jag hållit den kommer så fort jag har mailat bilderna från jobbet till min dator! =)