lördag 7 februari 2009

Sömnvanor...

Ett av ledorden när man har tvillingar är synka. Maten ska synkas, men framförallt sömnen ska synkas. Ända sedan tjejerna var bebisar har vi kämpat för att få vardagen att fungera med maten och sömnen. Maten är ju ganska lätt att ge samtidigt även om man såklart inte kan tvinga dem att äta lika mycket! ;-) Sömnen däremot... För att en dag inte skulle bli helt uppochner så var det livsviktigt att sömnen var synkad! Det fnns ju situationer som kunde få en att bryta ihop totalt... Som när man i en halvtimme försökt söva dem och den ena somnar medans den andra fortsätter skrika. Mer och mer upprörd försöker man få den andra att somna och när det äntligen sker vaknar den första... Och sen är den dagen kaputt vad gäller vila för mamman!

Faktiskt så måste jag säga att vi varit ganska bortskämda med att det ändå har funkat. Kanske har jag selektivt minne, men det kanske är bra ibland!
Iallafall de senaste 2,5-3 åren har barnen somnat någon gång mellan sju och halv åtta vardag som helg och med andra ord vaknat ganska samtidigt på morgonen också.

Men nu... Nu när de blivit lite större har de fått vara uppe längre fredag- och lördagkvällar. De gillar att sitta i soffan invirade i fleecefiltar och mysa medan vi tittat på Let´s dance och Körslaget, numera melodifestivalen =)
Men nu märks verkligen skillnaderna! Saga slocknar i soffan mellan åtta och halv nio medan Julia lätt håller sig vaken tills det är slut. Just nu skuttar hon in genom dörren och babblar och pratar, hon och Hasse har tittat på melodifestivalen hos farmor och farfar. Saga slocknade 20.15 bredvid mig i soffan. Hon har ju varit sjuk och är fortfarande inte riktigt pigg så vi gick hem tidigare för att mysa lite
Resultatet blir ju att Saga vaknar tidigt på morgonen och ropar: "Maaaammmaaaa, är det morgon nu?" medan Julia gärna sover till 8.30. Sovmorgonen kan man alltså glömma fast vi är så smarta och låter barnen vara vakna länge!

Så mycket för att synka barnen! ;-)

Inga kommentarer: