fredag 31 juli 2009

Orsa björnpark avklarad.


Och det var väl sådär måste jag säga... Vi såg ingen varg, berguv, lo, räv eller järv. Vi såg två björnar, två isbjörnar och två tigrar, that's it. 570 spänn och ungar som bara gnäller och tjatar om glass, roligare kan man ju ha för pengarna liksom;) Nu har vi ätit en riktigt god lunchbuffe på orsa grönklitt och far snart vidare mot Mora. Sen bär det av hemåt på riktigt!

torsdag 30 juli 2009

Lundhags har tänkt till!


I den här affären får pappa vara hur länge han vill!

Godmorgon!


Nu har tjejerna sovit sin första natt i tält! Egentligen gör de det ju fortfarande eftersom de inte vaknat än. Bara mamman som är vaken... Till 7 får de sova, sen är det dags att vakna så att vi hinner med det vi planerat för dagen!

onsdag 29 juli 2009

Nu kommer belöningen!


Mycket spring i benen när man åkt 70 mil i bil! Det har varit lite mer tjafs än på vägen upp, men det har gått bra på det stora hela.

Sorsele


Pilsnerkorv, köttbullar och snabbmakaroner,det är grejer det!

Packat och klart!


Nu drar vi, lite senare än beräknat... Kan tänkas att vi måste revidera våra planer lite vad gäller övernattningarna!

tisdag 28 juli 2009

Nu ska båten få vila...


Ända till nästa sommar!

måndag 27 juli 2009

Grillkväll


Nu avslutar vi denna semester med en grillkväll med en del av Hasses släkt. En liten del, hans yngsta moster, 8 av hennes barn och ett gäng småkusiner. Massa mat och trevligt sällskap. Åskan dundrar i fjärran, ska bli spännande att se om vi klarar oss från regnet!

söndag 26 juli 2009

Semester!

Kanske en konstig rubrik med tanke på att jag har haft semester i tre veckor och går in på sista semesterveckan imorgon men just i detta nu känns det som semester från senaste dagarnas ständiga bråk och tjafs!
Just nu sitter jag i stugan med Nicke och Mojje på stereon, Saga skuttandes och dansandes framför mig och våra väskor i prydliga högar med rent och smutsigt väl sorterat. Julia och Hasse har åkt ut med båten för att meta abborre. Hon har blivit riktigt fiskenintresserad den tjejen! Sist när Hasse var ute med båda tjejerna i båden fick de säkert 15 små abborrar i sin hink. Tyvärr hade han ingen kamera med sig för att föreviga storfångsten... När två små firrar började vända magen uppåt släpptes de tillbaka i sjön!
Våra tjejer mår rätt gott av att vara ifrån varandra en stund, det märks. Kan tänka mig att Julia pratar öronen av sin pappa där i båten, tror de har det trevligt en stund tillsammans :-D

Nu ska jag gå och diska lite efter lunchen också så blir det fint här!

lördag 25 juli 2009

Gruvtrollets lekland


Nu är vi på Gruvtrollets lekland och barnen stormtrivs och är alldeles genomsvettiga! Mamman är lite lätt varm hon också efter allt klättrande. Det är inte mycket folk här utan de kommer lätt intill och klättrar och åker rutschkanor för glatta livet!

Första riktiga vurpan!


Idag på morgonen har stackars Saga haft riktig närkontakt med grusvägen utanför stugan! Hakan, näsan och ena armen blev skadade... Men det var inte värre än att hon ändå kan följa med till Kiruna och leka på Gruvtrollets lekland som tur var:) Vi har varit uppe tidigt idag och vinkat av familjen Herling så det passade ju bra att ta årets sista tur till Kiruna innan vi åker hemåt igen!

torsdag 23 juli 2009

Usch, vilken dag!

Som jag skrev innan idag så har vi fått betala priset för våffelkvällen idag... Eller snarare jag, eftersom Hasse for till skogs med familjen Herling och inte har kommit tillbaka ännu.

Idag har ungarna verkligen varit gräsliga från morgon till kväll, det var bra längesedan vi hade en sånhär kass dag! 'scuba
Julia har varit sur och tvär och tagit alla chanser att fräsa åt Saga som bryter ihop på en millisekund. De skriker och gapar, river och nyper varann tills båda storgråter. Gång på gång på gång tills dagen har blivit ett enda stort slagsmål...

Det enda riktiga avbrottet fick vi på f.m. när vi gick (tjejerna cyklade såklart) till Hasses moster och de fick baka sina egna tunnbröd som sedan gräddades på hällen. Det gillade de! Men vi kom väl inte utanför dörren innan det blev fler konflikter...

Usch, vilket tråkigt inlägg men det går ju iallafall i samma anda som resten av dagen...

Utbrott av sällan skådat slag!


Som tur är kommer de inte alltför ofta, de där "slå-nypa-klösa mamma och skrika som en vettvilling"-utbrotten men när de kommer så är de på allvar! Tack vare gårdagens utflykt somnade vi inte före midnatt någon av oss och det innebär två små fyraåringar som fått alldeles för lite sömn. Julia har muckat gräl hela förmiddagen och till slut slog det över. Hon har skrikit och vrålat här i 20 minuter och när vi äntligen lyckades bli sams så tog det två minuter så sov hon. Lilla pluttan...

onsdag 22 juli 2009

Vi fick våfflor även i år!


De flesta traditioner vi har här uppe är goda nog att behålla år efter år, iallafall denna! Tjejerna har väntat och väntat på detta, så nu är de bra nöjda! Imorgon åker farmor och farfar hemåt och på lördag åker familjen Herling så sen har vi klubbis för oss själva några dagar. Vår plan är att åka till Östersund på onsdag och bo på campingen där. På torsdag åker vi till Orsa via Åre. Kanske vi hinner med björnparken i Orsa innan vi åker hemåt. Vi siktar på att vara hemma på fredag kväll.

tisdag 21 juli 2009

Jaha...


Vad ska man skriva...?

Idag har vi cyklat till bygget.
Igår: kortärmat och kortbyxor med foppatofflor. Bad!
Idag: Byxor, överdragsbyxor, t-shirt, långärmat, fleece, regnjacka, toppluva och fingervantar... Suck!

Min rygg börjar längta hem till sin egen säng nu... Visst har vi sköna luftmadrasser att ligga på, men det blir lite trångt att samsova... Dessutom är utrymmesfördelningen lite skev framåt natten...
Vi har två madrasser, en lite mindre och en lite större. Eftersom Hasse är lite längre än mig så bör ju han logiskt sett sova på den större madrassen med ett barn och jag på den andra med ett barn. Allt väl så långt...


Problemet är att jag nog är någon slags barnmagnet på natten...Framåt småtimmarna ligger båda barnen nära, nära helst PÅ mig med minst en kroppsdel var. Pappan har hur mycket plats som helst på sin EGEN madrass...! Rättvist?


Jodå, vi har täcken på natten, men med täcken på är det ju lite svårt att illustrera så otroligt vackert som jag lyckats med här!

söndag 19 juli 2009

Nu kommer vi inte längre!


Bara att vända hemåt igen...

"Gissa vart vi ska 2"


Utan flytvästar och utan stödhjul denna gången!

Söndag

Även idag är vi ensamma hemma. Kan ju säga att det tog tid innan jag somnade igår! Kändes lite läskigt att sova helt ensamma här men det gick bra när man väl somnade ;-)
Sov till 8.30 som vi har gjort nästan varje dag under semestern. Härligt när det hinner bli midnatt och lite till innan man somnar!

Klockan 10 var vi ute och cyklade :-)
Till lekplatsen cyklade vi, upp och ner för backarna. Nedförsbackar är de lite osäkra i och gillar inte när det går för fort, men de löste det bra och bromsade fint. Uppförsbackar är ju jobbiga på sitt sätt då det är svårt att hålla farten. De är inte så stadiga ännu att de ställer sig upp och trampar. Men det går ju bra att leda cykeln en bit också!

Även efter lunch har vi varit ute en sväng och cyklat på fotbollsplanen. Många långa varv!

Så fort Hasse (som för övrigt är uppe på Kebnekaise i detta nu) kommer hem ska de små cyklisterna få åka och shoppa!

lördag 18 juli 2009

Round and round they go!


Vad mer kan jag säga än att jag är så himla stolt över dem?

Ensamma hemma!

Imorse for fjällvandrarna och Björklidenresenärerna iväg och kvar är jag, barnen och husdjuren. Morgonen var väl sådär med en Julia på ett hemskt humör plus att jag blev lämnad med två dagars disk efter 10 personer och mindre än två droppar diskmedel i flaskan. Suck!

Efter pannkakslunch och ytterligare utbrott från fröken Julia fick dagen en härlig vändning! Jag har lovat (läs: MUTAT med stora bokstäver) barnen att den dagen de cyklar ett varv runt fotbollsplanen här utanför ska de få åka till DollarStore och handla. De ska få 6 guldpengar var och får handla vad de vill för de pengarna. För de som inte har koll på DollarStore så är det typ GeKås med en massa prylar som kostar 10, 20 eller 30:- Massa krafs och en hel del leksaker men också en hel del fina saker som snygga mönstrade kaffemuggar för 10:- st och en massa fina mönstrade glas.
Nog om DollarStore, det som hände efter lunch var att barnen plötsligt ville ut och cykla! Jag har nästan fått tvinga ut dem och träna innan och vi hade t.o.m. satt tillbaka stödhjulen för att de skulle kunna cykla till bygget med kusinerna. Nu helt plötsligt skulle de cykla! Saga tog cykeln och satte sig på och cyklade iväg! Runt runt cyklade hon! Hon som tidigare cyklat två meter och sedan "stannat för att vila"!
Julia ville inte riktigt utan jag var tvungen att springa efter och hålla i henne. Efter några varv ville jag sätta mig och vila och talade om för henne väldigt pedagogiskt att hon minsann INTE fick sätta igång och cykla medan jag vilade. Undrar hur länge det tricket ska fungera... Ungen sätter sig på cykeln och cyklar runt runt hon också!

Idag var rätt dag för att lära sig cykla helt enkelt!

Dagens citat från Julia när hon cyklar på den bitvis ganska knöliga grusplanen:
"Jag struntar fullständigt i det knöliga, mamma!"

Jag ska försöka lägga in en film också, men det tar väl 100 år med denna uppkoppling...

fredag 17 juli 2009

Farmen


Idag tog jag och Cilla med oss de fyra kusinerna och åkte till Farmen i Tjautjas för sista gången eftersom denna sommaren är den sista innan Farmen stänger. Lite synd är det allt, barnen tycker det är jättekul där! De har tittat på grisar, olika fåglar och en tam igelkott och de har matat lamor med bröd och silkeshöns med maskrosblad. Svanarna på bilden är från Australien och i vattnet simmar också den tama abborren Sigvard. Tidigt imorgon blir jag och tjejerna helt själva i två dagar. Olle och Agneta ska till Björkliden och övernatta och Hasse ska med familjen Herling till fjällen i två nätter. Någon som vill komma och leka med oss? ;)

Lite fiskebilder också!

Tjejerna har fåt varsitt metspö som invigdes igår. Julia lyckades få två abborrar, tyvärr hade inte Saga samma fiskelycka utan var rätt sur där ett tag. "När ska jag få napp egentligen?"
Åskan mullrade för fullt en bit bort och svalorna flög konstant omkring oss och snappade insekter precis nere vid ytan och till sist kom regnet och vi for hemåt och drack varm choklad.



Lite fler bilder!

Här kommer lite fler bilder från de senaste dagarna. Även nu är bilderna i omvänd ordning, ett stort minus när man lägger in bilder här i bloggen...

Nu blir nog inte bilderna stora om man klickar på dem, men det går mycket snabbare att föra in bilderna i lite mindre format, så det får duga!

Och utflykten blev fulländad med en ren efter Tjautjasvägen!

Rofylld kväll vid Lapesuando. Snacka om spegelblankt!

Efter vägen var det lite växlande väder. Rolig regnbåge sunder mini-regnmoln!

Framme i Harstad, käkade dyr Norgeglass och åkte hemåt igen!

Vi lagade lunch vid en rastplats med vacker utsikt en bit in i Norge

torsdag 16 juli 2009

Lite bildinlägg

Nu ska jag försöka få in lite mer bilder här i bloggen. Eftersom det är lite omständligt så får det bli ett inlägg för varje dag. Typ. Och alla bilder kommer i omvänd ordning...

Vi börjar med resan norröver i måndags och tisdags!

Vi har promenerat upp till Syndafallet ovanför Björklidens golfbana.
Spännande att kunna dricka vatten direkt från fallet!

De är rätt söta när de (äntligen) sover!

Julia kastar sten i Torne träsk

Nudlar och köttbullar tillagade på stranden är smaskens!

Saga på väg upp på Nuolja med linbanan!

Detta tog visst en evighet att göra med mobilt bredband... Ska ta och förminska resten av bilderna lite och försöka få in lite fler imorgon! Nu får jag nog gå och lägga mig hos mina tjejer, pappan är sådär bra på att få dem att sova...

onsdag 15 juli 2009

Kolla molnen!


Hoppas inte det vädret kommer hit!

Långt bort mullrar åskan...


...men för Saga och Julia är alla väder badväder! Det är faktiskt lite konstigt väder, över 20 grader men med mörka moln precis nära!

tisdag 14 juli 2009

Inget överraskande slut på utflykten!


Nu får du säga vad du vill Anna, i det här fallet är vi löjligt förutsägbara. Är man i Kiruna så ska man äta skrovmål på Annis grill. Så det så!

Sagas nya docka!


Idag har vi tagit en lång tur in i Norge, kommer kanske en längre rapport och bilder en annan dag. På ica lapporten finns en massa krafs och barnen fick välja varsin grej. Julia valde doktorssaker och Saga en docka med en liten trehjuling till. Den dockan var inte värd en krona mer än de 17 jag betalade!;) Så fort hon tog ut den ur paketet gick cykeln sönder och efter att ha satt dit armar och ben typ 100ggr så ledsnade jag och hon fick leka med den som den var. Jag fick ett mindre skrattanfall när jag såg den, det ser ju tragiskt ut!

måndag 13 juli 2009

Semester!


Nu är vi på plats i Björkliden. Efter linbaneturen upp på Nuolja så gick vi ner till torne träsks strand och åt en riktig delikatess nämligen nudlar med köttbullar i gräddsås. Allt är gott när det tillagas på stormkök och äts med spork i kåsa! Nu är vi på hotellet och tjejerna studsar av sig lite energi på studsmattan innan läggdags;)

Jag säger bara en sak:


Iiiih!

söndag 12 juli 2009

Utflykt


När det är färdigarbetat för dagen får man åka och bada! Vi tog lilla båten och åkte ut till en av holmarna i sjön och nu får barnen leka av sig ordentligt.

Just nu!


Just nu är livet ganska härligt! Jag undrar bara hur länge det dröjer innan någon blir jätteblöt...

Bygget


Bygget fortskrider riktigt bra också, snart har vi golv i hela stugan! På utsidan är allt det grå målat för andra gången. Jag bidrar väl inte jättemycket men jag har ju fullt upp att hålla ordning på barnen:)

Sol, sol och en himmel blå!


Detta har vi längtat efter minsann! Just nu är jag och tjejerna på lekplatsen och vi njuter av att det är soligt och fläktar lite, idealiskt för att mygg och knott ska hålla sig borta.

fredag 10 juli 2009

Saga fick såklart också en!


Tjejen i kiosken var otroligt tillmötesgående när barnen förklarade att de ville ha alla sorterna av strössel. Fyra olika lyckades hon peta dit och sa att det var de snyggaste glassar hon gjort på hela sommaren!

Nu ska vi göra morfar avundsjuk, barn!


Mjukglass med fyra olika strössel, här skulle du minsann vilja vara med på ett hörn!?

torsdag 9 juli 2009

Kattens nya bo!


Nu har Cajsakatten fått flytta ut en stund. I en gammal minigolfbana har hon hamnat! Hon trivs nog bra tills myggorna och knotten hittar henne...

Storfångst!


Nu har storkusin Oskar varit ute med Bertil och invigt sitt nya spö och vilken fångst han fick upp! Den största fisken är 55cm lång och väger 2kg. Det blir fin middag ikväll!

onsdag 8 juli 2009

Kärlekskrank katt!

Stackars lilla Cajsa har glömt sina p-piller hemma och det får vi alla lida för! Hon jamar och åmar sig som en tok!

Läste på en sida att "Honkattens löp är beroende av ljus. Hon kan löpa året runt om man tillför tillräckligt med ljus under minst 12 timmar per dygn"

Tittar ut och konstaterar att jo minsann, det är ljust ute. Om 2-3-4-8-12 timmar kommer det vara ungefär lika ljust också... Någon med ett katt-p-piller över???

Ute på sjön!


Igårkväll var hela familjen ute en sväng på sjön, t.o.m. Smilla fick följa med. Frågan är hur kul hon tyckte det var... ;)

tisdag 7 juli 2009

Fikapaus på bygget


I år försiggår det mesta arbetet under tak vilket vi är ganska glada för eftersom regnskurarna kommer tätt idag. Nu är det golvet de arbetar med efter att ha grävt dränering igår.

söndag 5 juli 2009

Upp till bevis!

Idag har vi tränat på att cykla utan stödhjul i flera omgångar och det går riktigt bra faktiskt! Båda två börjar få kläm på hur man stannar och det är ju ett plus ;-)

Jag börjar känna att folk vill ha bildbevis för att de kan, så nu har jag tjatat på dem att ställa upp på en liten posering vilket de gick med på till slut :-)


Saga ville bara cykla precis tills jag hunnit ta kort, därav hennes kommentarer :-)



Precis efter att jag filmat henne lyckades Julia både starta, cykla en liten bit och stanna helt själv!

Gissa


Vad vi ska göra nu!?

lördag 4 juli 2009

I mål!


Precis innan 18.00 rullade vi in i byn, äntligen framme! Dagens bilåkande har gått nästan lika bra som igår. En del gnäll från Saga om att Julia får sitta fram mer än henne, men det har ju sin förklaring... Jag tror iofs inte att hon är så åksjuk utan vi flyttar bak hennes stol imorgon. Nu ska vi äta lite hamburgare och njuta av att semestern börjat på riktigt!

On the road again


Nu har vi åkt Sagavägen förbi tvillingsta och far vidare norrut! Den som har lust kan gå exakt ett år tillbaka här i bloggen och se hur vi hade det då exakt 10.01 :) Inte riktigt samma väder kan man säga...